>A Room for LONDON / Julian king architect

>

یک مسابقه ی بین المللی مطرح چند وقت پیش برگزار شد!
اتاقی برای لندن!
این مسابقه به مناسبت بازی های المپیک در لندن برگزار شد و از طراحان می‌خواست تا اتاقی را بر بام فلان موسسه ی فرهنگی معروف شهر بنا کنند تا یک توریست با اقامت یک شبه در آن در ایام المپیک ، لندن را درک کند!

راستش من در این مسابقه فهمیدم که معماری دنیا آن قدر رو به افول رفته که باید منتظر انقلابی باشیم! 
مانند هر چیز دیگری که امروزها داد می زند که:‌
انقلابی بزرگ باید……
چرا که استودیوهای بعضا خیلی معروفی از این پارادایم‌های جدید طراحی هم شرکت کردند و نتیجه به راستی موید این نگاه بنده بود!!! 🙂
تنها یک اثر را دیدم که حرفی داشت برای گفتن و حالی و هوایی ! شاید….
آن هم تنها در حیطه‌ی جهان ماده……


‘a room for london’ by julian king architect, london england
images courtesy of julian king architect 


new york based studio, julian king architect, has submitted a proposal for living architecture’s 
‘a room for london’ competition. the winning design, which will be announced in february, 
will be temporarily located on the roof of the queen elizabeth hall throughout the year of the 
2012 olympic games. 

the elliptical structure, 7 meters in diameter, encases a room of 42 square meters that will sit 
perched above the skyline of london, overlooking some of the city’s most well-known sites. 




the clear polycarbonate shell, joined by aluminum rings that divide the sphere into the four 
meridians of the world, is coated with photo-voltaic cells. the solidified drops of silicone on 
a transparent film replicate the continents of earth and provides the room with all of the energy 
it requires. LED lights on the interior give the structure an ethereal glow at night. 



site plan 



(left) plan
(right) section 



inside, a central core defines the programmatic functions of the unit. a 180 degree sofa wraps 
around the shaft, stopping where it meets a queen sized bed that overlooks a roof top garden 
to the south. a bathroom and storage space consume the void, leaving only low and 
unobtrusive elements exposed. 

a slightly slopped ramp leads to and from the structure, connecting the room with an open terrace
and the entrance to the queen elizabeth hall. a rooftop garden consumes the previously concrete 
surface, further distancing the globe-like unit from the urban dwelling in which it exists. 



diagram

Advertisements
This entry was posted in فضاسازی, معماری. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s